Cauta in site


Puteti primi newsleterul nostru cu cele mai noi articole daca va abonati gratuit prin email. Ne puteti scrie la adresa de email office[at]secretelefemeilor.ro sau folosind formularul de contact.

Home » Razboiul nevazut » Fiii luminii
De aproape sase ani, pestera de la Roscani a devenit una dintre curiozitatile judetului Hunedoara. Acolo traiesc patru credinciosi ai unei religii nerecunoscute de statul roman, intemeiata de Francisc Horvath Maitreya si numita “Fiii luminii”. Maitreya pretinde ca este fiul lui Iisus si ca a fost inzestrat cu darul vindecarii. De citeva ori pe an, oameni din toata tara se aduna in fata pesterii pentru a beneficia de ajutorul lui.

Ciudatii din pestera

Intr-o zona calcaroasa, cu aproape sase ani in urma, in pestera de la Roscani, citiva oameni si-au gasit adapost. Venisera aici pentru a-l urma pe invatatorul lor, Francisc Maitreya, si pentru credinta intemeiata de acesta, “Noua invatatura”. Si-au parasit familiile si au renuntat la viata lumeasca pentru a trai in post si rugaciune, asa cum le cere mentorul lor. Au primit intelegere din partea autoritatilor locale si a Directiei Silvice Deva si, intr-un timp scurt, au ridicat un schit, pe care l-au numit “Schitul luminii si iubirii”. Iar ei, pustnicii din pestera de la Roscani, s-au autointitulat “Crestinii noii ere” sau “Fiii luminii”. Noua invatatura, credinta imbratisata de “fiii luminii” din pestera de la Roscani, a stirnit, pe de-o parte, valuri de protest si de neincredere din partea satenilor de aici, iar pe de alta parte, a atras adepti si discipoli de pretutindeni, din tara si din strainatate. Credinta este un amestec cel putin ciudat intre ortodoxism imbinat cu cutume din religiile orientale, hinduism si budism. Adeptii lui Maitreya fac cruce ca ortodocsii, ii slavesc pe Iisus Hristos si pe Maica Domnului, dar cred in reincarnare, fac exercitii de yoga si meditatii. Pustnicii din pestera de la Roscani nu maninca deloc carne si, de cele mai multe ori, nici oua, lapte si brinza. Locul de rugaciune, altarul din pestera, unde n-ai voie sa intri incaltat, este o incapere mica, circulara, tapisata cu stofa rosie. Simbolurile credintei “Noii invataturi” sint aplicate pe unul din peretii altarului: o cruce din lemn, o candela, trei imagini reprezentind calea initiata de invatator si fotografia acestuia, in timpul unei meditatii. Atit drumul pina la altar, cit si locul de rugaciuni sint luminate feeric de luminari. In rugaciuni, invatatorul Maitreya, maestrul spiritual, este invocat de multe ori si preaslavit. “In numele Tatalui, al Fiilor si-al sfintului Soare” este inceputul unei rugaciuni a discipolilor lui Maitreya. Invatatorul este cel de-al saptelea avatar, adica fiu al lui Dumnezeu, primii sase fiind Krishna, Rama, Buda, Mahomed, Zamolxes si Iisus, afirma discipolii lui Maitreya. Credinciosii de la schitul din Roscani sustin ca invatatorul lor a vindecat sute de persoane, din tara si din strainatate. “A vindecat oameni bolnavi de cancer si a extirpat tumori de pe creier”, spun discipolii.

Lasata sa moara

Unul dintre evenimentele care au socat opinia publica din intreaga tara s-a petrecut in urma cu patru ani. In aprilie 1997, Ofelia, o tinara de 26 de ani din Oradea, judetul Bihor, asistenta medicala, bolnava de diabet si dependenta de insulina, indrumata de discipolii lui Maitreya, a ajuns la Roscani. Aici, cu acordul ei, Ofelia a acceptat tratamentul naturist cu ceaiuri din plante si ierburi facut de pustnici. La citeva zile dupa ce a ajuns in pestera, tinara a intrat in coma diabetica si, la putin timp, a murit. Parintii fetei i-au dat in judecata pe Ionel Pirvan, “fratele Ionel”, si pe Ana Biro, asistenta medicala la dispensarul din Dobra, pentru ca n-a acordat ingrijirile medicale. Asistenta a fost achitata, insa Ionel Pirvan a primit un an cu suspendare si obligatia de a plati familiei daune de 17 milioane de lei.

Profesor de desen, transformat in guru

Francisc Horvath are 50 de ani si s-a nascut in Deva. Copilaria si-a petrecut-o la Cristur, pina la 15 ani. A urmat Liceul de arte plastice, lucrind mai apoi la Elba Timisoara, ca tehnician, apoi designer si profesor de desen in Vaslui. Despre Francisc Horvath, care dupa 1990 si-a schimbat numele in Maitreya (existind chiar in buletin), se poate spune ca la ora actuala este unul dintre cele mai controversate personaje. Unii il cred vindecator sadea, daruit cu puteri divine miraculoase. Cert este insa ca el este departe de a putea fi considerat un om obisnuit. Membrii sectei infiintate fara nici un cadru juridic il considera al doilea fiu al lui Dumnezeu, desi mai multi specialisti l-au caracterizat drept un om bolnav. Adeptii lui Francisc se imbraca in togi albe, cu briu verde si desagi rosii, si fac dese pelerinaje prin tara. Adeptii consuma “bauturi sfinte”, in realitate euforizante.

Evenimentul Zilei, Duminica, 8 Septembrie 2002. Mihai Belu, George Coman, Florian Bichir
Adauga link partener | filme porno romanesti  | Chaturbate  | Parchet lemn masiv Montaj parchet si scari de lemn masiv | Cursuri informatica pentru copii  | Tractari Auto Rami  | Revista online pentru femei  | Transport containere  | Realizare site Wordpress Instalare si configurare Wordpress | Tractari auto ieftine  | Clinici de fertilizare din Romania Portal - Clinici de fertilizare din Romania | Narghilea Narghilea | Casa DEX Casa DEX | Fara contabilitate Fara contabilitate | Cine sunt Cine sunt | 
TGM 2016